Om kören

Akademiska Kören i Göteborg

Akademiska Kören (AK) bildades 1919 vid Studentkåren vid dåvarande Göteborgs Högskola. Kören har sedan under alla år varit en typisk studentsångförening (jämför Lunds Studentsångförening eller Stockholms Studentsångare) med såväl studenter som lärare och andra akademiker. Antalet sångare har varierat genom åren, inte minst under beredskapsåren blev det svårt att upprätthålla den ordinarie verksamheten. Under de senaste decennierna har vi varit ca 40 aktiva sångare. 

Akademiska Kören har framträtt och underhållit vid Högskolans, senare  Göteborgs universitets, högtider, invigningar och promotioner, vid studenternas Valborgsfirande med mösspåtagning i Trädgårdsföreningen, och tidigare vid Gustaf Adolfsfiranden, under de 100 åren. Vi har också givit ett stort antal offentliga konserter i Göteborg samt i ett flertal västsvenska orter, många gånger tillsammans med Göteborgs andra manskörer (Chalmers manskör, Par Bricole m.fl.).

Repertoaren har till stora delar utgjorts av traditionella nordiska manskörssånger. Men vi har också vinnlagt oss om att pröva nyskriven musik - både svensk och internationell. Ett antal sånger har dessutom komponerats direkt för kören. Vi har genom åren även deltagit i internationella tävlingar, medverkat i stora körsammanhang och gjort otaliga sångarresor runt om i Europa.

Dirigenten är förstås en nyckelperson. Akademiska kören har haft glädjen av att sjunga under flera framstående dirigenter som med sina krav på hög kvalitet och musikaliska utblick inspirerat och utvecklat sångarna. Exempel på dessa är Tor Mann, från dåvarande Göteborgs Konsertförening, som var knuten till kören under 1920 - 1930-talen, Gunnar Eriksson, en av Västsveriges mest namnkunniga körledare, under tidigt 70-tal, Daniel Helldén, kompositör, körpedagog och dirigent, under 80-talet, m.fl. 

Ett särskilt nordiskt samarbete med de akademiska manskörerna i våra vänorter Bergen, Åbo och Århus etablerades efter kriget. Tillsammans har vi sjungit samman i ett antal ”sångarstämmor” under de gångna åren. I samband med 100-årsjubileet 2019 besökte dessa ”broderkörer” Göteborg och förgyllde firandet för både sångarna och vår trogna publik.

Vi har som mål att vara omkring 40 aktiva sångare, 10 i varje stämma (1:e bas, 2:e bas 1:e tenor, 2:e tenor). Sångare till alla stämmor är välkomna. Varje termin har vi en större vårkonsert kring Valborg och julkonsert i början av december. 

Har du några frågor om kören, kontakta då vår ordförande Jerker Solér mobil 0730 81 42 30.

Tack till fotograf Anna Sigvardsson AB för bilden.

Anders möter...

I en serie korta intervjuer får du lära känna några av de som sjunger i kören eller på andra sätt är involverade. Du hittar även tidigare intervjuer på youtube.

Anders

Karl-Magnus

Pär

Hain

Några höjdpunkter från senaste åren...

2024

Valborg

På Valborgsmässoafton sjöng vi traditionsenligt i Trädgårdsföreningen, tillsammans med Chalmers manskör. Därefter på Stadsteaterns lunchteater och till sist i Slottskogen.

Nej, vi stod inte stå på ett skär i Säldammen, men däremot precis vid bron vid Alpdammen.  Å ja, fotot är rent fusk. Kören är i Universitetets Aula på bilden, sälarna utanför Hönö.

Vårkonsert 20 april

350 vårliga vårkonsertsbesökare och 55 glada sångare mötte våren tillsammans i Universitets aula. Vi sjöng klassiska vårsånger och annat ur vår breda repertoar. 

2023

Julkonserter 9 december

Vi arrangerade två traditionsenliga julkonserter lördagen den 9 december.

Innehållet var som vanligt späckat med traditionella julsånger (och en del annat också). I år deltog brasskvintetten Musica in Excelsis. Programmet innehöll även allsång så klart, för att garantera att alla skulle komma i rätt stämning inför julhelgerna. 

Första konserten var utsåld! Och en välbesökt andra konsert. 50 sångare på scenen!

Resa till Tyskland 4-7 november

Första helgen i november drog AK på en kort turné till Leipzig och Lützen! Vi hade bland annat äran att sjunga vid kvällsgudtjänsten i anrika Thomaskirche. På Gustav Adolfdagen 6 november sjöng vi vid olika platser i Meuchen och Lützen.

Olofshöjd music festival 3 juni

I början av juni sjöng det här glada gänget några sånger på Olofshöjds music festival. Det blev det sista officiella framträdandet innan sommaruppehållet. En av våra nya sångare Erik Norén sa efteråt att "Ja det var jättekul 😎😃 Jag har gjort den sista konserten för säsongen, det var väldigt kul att lära känna alla härliga gubbar och vi taggar för en riktigt bra höst:)". Det ser vi fram emot!

Estival 20 maj i Annedalskyrkan

Akademiska Kören deltog i en stor sångfest, som en del i de estniska kulturdagarna i Göteborg - Estival 2023. Estivals sångfestival var en mäktig konsert med mycket körsång. 100tals körsångare från tiotal olika körer från Sverige, Estland och andra europeiska länder framförde estniska och internationellt kända körsånger. 

Vi sjöng bland annat Leelo, Kuu och Mu armas isamaa, tillsammans med Haaslava manskör m fl.

Valborg

Även i år hade kören en späckat program på Valborg. Först deltog vi traditionsenligt i Göteborgs studentkårers traditionsenliga Valborgsfirande i Trädgårdsföreningen. Därefter firade vi vårens ankomst på Stadsteatern. Inför en fullsatt publik, som precis avslutat en vårlig lunch, framförde vi stora delar av vårsångsrepertoaren och en del andra klassiker. 

Och slutligen avslutades valborgsfirandet vid brasan i Slottsskogen, där vi sjöng för en publik på uppskattningsvis 10 000 personer.

Vårkonsert 22 april

Ingen riktig vår utan Akademiska Körens vårkonsert!

I år hade vi samlat flera nya sångare som fyllde på i alla stämmor. Det var en kraftfull manskör som gjorde sitt yttersta för att sjunga in våren ordentligt. Förutom de obligatoriska vårsångerna förgyllde vi konserten med några klassiker från manskörsrepertoaren. Allt under ledning av vår dirigent Anders Ewaldz.

Operapärlor 19 mars

2023 rivstartade med att AK medverkade i Göteborgs Konsertkörs arrangemang Operapärlor. 180 sångare, 54 musiker och fyra solister framförde det bästa ur de mest älskade operorna. Allt under ledning av Matts Johansson.

Det var välkända, mäktiga och känsloladdade körstycken samt stämningsfulla och dramatiska arior av Verdi, Wagner, Bizet, Puccini, Leoncavallo och Mascagni.

Två konserter genomfördes för nästa 1800 besökare på Konserthuset. En fantastisk upplevelse för både sångare och publik!

2022

Julkonserter 17 december

Lördagen den 17 december arrangerade vi två traditionsenliga julkonserter.

Innehållet var som vanligt späckat med julsånger (och en del annat också). I år var Magdalena Walter Angerbjörn med som solist, både tillsammans med kören och i egna solosånger. 

Höstkonsert 29 oktober

Sommarkänslan dröjde sig kvar och vi mjukstartade hösten med ett knippe sånger som vi inte brukar sjunga så ofta på vår- och julkonserterna. Flera av sångerna hade kopplingar till dans, ett område där vi oftast bara tagit några försiktiga steg och som vi nu utforskade. Vi fortsatte traditionen från 2021 att uruppföra en sång med Göteborgsanknytning.

Vi genomförde konserten för välgörande ändamål. Biljetterna var gratis, men vi uppmanade alla att istället ge ett bidrag till UNHCRs arbete för nödläget i Ukraina via vår insamling. Under hösten samlade vi in över 30 000 kr.

Dansade gjorde Terese och Janne Antonsson, Magnus Ewaldz och Inez Ewaldz.

Kvartettsångstävlingskonsert Tjörnekalv

I samband med den årliga kvartettsångstävlingen höll vi en liten vårkonsert för lokalbefolkningen på Tjörnekalv. 20 maj 2022.

Valborg!

Valborg - manskörssångens julafton! Vi firade in våren med hela tre officiella sjungningar. Först traditionsenligt på eftermiddagen i Trädgårdsföreningen med Göteborgs studentkårer, tillsammans med Chalmers manskör. Strax därefter på Stadsteaterns valborgslunch Glad Valborg. Och till sist, nytt för i år, i Slottskogen när brasan tändes på kvällen. En ordentlig insjungning av våren alltså!

Vårkonsert 23 april

Äntligen fick vi möjlighet att träffa vår publik som tillsammans med oss hälsade våren välkommen med sång och andra överraskningar från AK. 

För en manskör är vårkonserten årets höjdpunkt och många håller nog med om att en vår utan de klassiska vårsångerna ter sig en smula mindre grön och varm. Mot bakgrund av händelseutvecklingen i världen kryddade vi konserten med att hedra våra ukrainska vänner med att bl a sjunga Щс нс вмсрла України (Shche ne vmerla Ukrayini), den Ukrainska nationalsången.  Vår alldeles egen körpoet Jörgen framförde sitt särskilt för tillfället diktade poem Vårsång i krigstid.

2021

Julkonserter 11 december

Äntligen igång igen efter uppehållet under pandemin. Även detta år genomförde vi två konserter tillsammans med brasskvintetten Musica in Excelcis, under ledning av Anders Ewaldz.

Konserten streamades även efteråt på youtube till glädje för alla dem som inte hade möjlighet att närvara på plats.

Höstkonsert 30 oktober

I en lucka under Corona pandemin arrangerade AK en exklusiv höstkonsert för särskilt inbjudna vänner. Vi bjöd in våra närmsta vänner eftersom vi var särskilt försiktiga när coronaviruset härjade därute. Programmet bestod av sånger som vi hade längtat efter att få sjunga och en del helt nyskrivna sånger och arr med Göteborgsanknytning. För kören var det en mjukstart i att få sjunga tillsammans igen.

Corona pandemin gjorde att vi hade ett ofrivilligt uppehåll under 2020 och inledningsvis under 2021, vilket gav oss massor av tid att återhämta oss efter jubileumsåret 2019. 

2019

Julkonserter 7 december

Tillsammans med brasskvintetten Musica in Excelcis genomförde AK två välbesökta julkonserter den 7 december 2019, under ledning av Anders Ewaldz.

Jubileumskonsert 

Den alltid lika vitala 100-åringen Akademiska Kören i Göteborg firade vidare med en höstig jubileumskonsert i  Särö Kyrka  den 26 oktober 2019. Därefter firade kören vidare på egen hand med en övernattning på Särö hus. Anders Ewaldz dirigerade kören för första gången vid en konsert.

100 årsjubileum

Den 25 maj 2019 genomförde vi en makalös jubileumskonsert med gästkörerna Aarhus Studenter-Sangere och Studentersangforeningen i Bergen! Matts Johansson dirigerade.

Jubileumsvårkonsert

Lördagen den 27 april 2019 i Universitetets aula, Vasaparken 

Traditionella vårsånger och andra guldkorn ur den rika manskörsrepertoaren. Vi konserterade tillsammans med Vier Brillen – ett gäng med glädje och humor.

Dirigent: Gunno Palmquist 

Tidigare...

Julkonsert

Söndagen den 9 december 2018,  klämde AK-tomtarna i för jul och fosterland i såväl traditionella julsånger som andra stämningsfulla och humoristiska inslag. 

Det glimrade lite extra tack vare tenoren Gösta Zachrissons medverkan.

Nationaldagen

Den 6 juni 2018 firade vi Nationaldagen i Slottsskogen tillsammans med tusentals göteborgare vid ett framträdande vid Gräfsnäsgården. 

Valborgskonsert på Stadsteatern

Den 30 april 2018 framträdde AK, tillsammans med sopranen Magdalena Walter Angerbjörn, på Stadsteatern.  UTSÅLT!

Vårkonsert

Söndagen den 29 april 2018, sjöng vi in våren tillsammans med våra gästartister Showgruppen Fröken Signe i Göteborgs universitets aula, Vasaparken. 

Stort tack till fröknarna för energitillskottet! 

Besök i Århus

Kören besökte Århus den 29 september till 1 oktober 2017. Vi genomförde en gemensam konsert med Aarhus Studentersangere på Helsingør Theater i Den Gamle By samt besökte Moesgaard Museum.

Vårkonsert

Vårkonsert lördag 6 maj 2017 med Martin Bagge och tema C M Bellman.

Sångarna i kören såg fram emot årets Vårkonsert. Vi sjöng olika arrangemang av C M Bellman. Vår gäst denna gång var en av Sveriges främsta Bellmantolkare - Martin Bagge. Han framförde sina särpräglade versioner i tidstypisk klädsel. Vi sjöng några nummer tillsammans och var för sig.

På programmet hade vi också arrangemang av Daniel Helldén. Dessa stycken dirigerades av Bodil Helldén.

Naturligtvis framförde vi också ett urval av våra älskade vårsånger.

Sångarresa till Lützen och Prag

Akademiska Kören gav sig åter ut på sångarresa i november 2015. Den hade flera höjdpunkter, såsom en lyckad konsert i Pragkonservatoriets vackra konsertsal, och dessutom upplevde vi ett magiskt ögonblick efteråt då sångarna tog sig tillbaka till hotellet.  "Kung Liljekonvalje" framfördes i en lång tunnelbanerulltrappa till kringresande Pragbors omåttliga förtjusning.

Under resans gång gjorde vi ytterligare framträdanden. Men, vi fick även vara med om festliga mottagningar, historiska nedslag och utflykter samt härlig sångargemenskap.

Vårkonserten

Vårkonserten 2015 med en touch av skotska toner 

Akademiska Körens Vårkonsert 2015 var minnesvärd på många sätt! Ett skotskt tema med gästspel av The Murray Pipes & Drums, utsålda hus och i slutnumret 41 AK-sångare på scenen!

Det kan tyckas vara ett djärvt grepp att göra en konsert med AK och ett gäng som spelar

säckpipa och slår på trummor. En säckpipa låter mycket, på gränsen till öronbedövande i en inomhuslokal! Men satsningen föll väl ut, det kändes kul att göra en föreställning med detta oväntade inslag och även om konserten blev 1 tim 40 min lång upplevdes den inte för lång, åtminstone av de reaktioner vi fått oss till

livs! Att komplettera AK med spännande gäster är ett koncept att jobba vidare på!

AK fick mycket beröm för sina framföranden! Vad bra det låter när ni är så många, ni utvecklas hela tiden, ni låter bättre än någonsin, är axplock från publikreaktioner.

Sångarfest i Bergen

Sångarfest i Bergen 1-3 maj 2015

Akademiska Kören for på sångarresa till Bergen den 1 maj för att träffa Studentersangforeningen i Bergen,  Brahe Djäkna från Åbor och Aarhus studentersangere för tre dagars sångarfest.