Om kören

Akademiska Kören

Akademiska Kören (AK) bildades 1919 vid Studentkåren vid dåvarande Göteborgs Högskola. Kören har sedan under alla år varit en typisk studentsångförening (jämför Lunds Studentsångförening eller Stockholms Studentsångare) med såväl studenter som lärare och andra akademiker. Antalet sångare har varierat genom åren, inte minst under beredskapsåren blev det svårt att upprätthålla den ordinarie verksamheten. Under de senaste decennierna har vi varit ca 40 aktiva sångare.

Akademiska Kören har framträtt och underhållit vid Högskolans, senare Göteborgs universitets, högtider, invigningar och promotioner, vid studenternas Valborgsfirande med mösspåtagning i Trädgårdsföreningen, och tidigare vid Gustaf Adolfsfiranden, under de 100 åren. Vi har också givit ett stort antal offentliga konserter i Göteborg samt i ett flertal västsvenska orter, många gånger tillsammans med Göteborgs andra manskörer (Chalmers manskör, Par Bricole m.fl.).

Repertoaren har till stora delar utgjorts av traditionella nordiska manskörssånger. Men vi har också vinnlagt oss om att pröva nyskriven musik - både svensk och internationell. Ett antal sånger har dessutom komponerats direkt för kören. Vi har genom åren även deltagit i internationella tävlingar, medverkat i stora körsammanhang och gjort otaliga sångarresor runt om i Europa.

Dirigenten är förstås en nyckelperson. Akademiska kören har haft glädjen av att sjunga under flera framstående dirigenter som med sina krav på hög kvalitet och musikaliska utblick inspirerat och utvecklat sångarna. Exempel på dessa är Tor Mann, från dåvarande Göteborgs Konsertförening, som var knuten till kören under 1920 - 1930-talen, Gunnar Eriksson, en av Västsveriges mest namnkunniga körledare, under tidigt 70-tal, Daniel Helldén, kompositör, körpedagog och dirigent, under 80-talet, m.fl.

Ett särskilt nordiskt samarbete med de akademiska manskörerna i våra vänorter Bergen, Åbo och Århus etablerades efter kriget. Tillsammans har vi sjungit samman i ett antal ”sångarstämmor” under de gångna åren. I samband med 100-årsjubileet 2019 besökte dessa ”broderkörer” Göteborg och förgyllde firandet för både sångarna och vår trogna publik.

Vi har som mål att vara omkring 40 aktiva sångare, 10 i varje stämma (1:e bas, 2:e bas 1:e tenor, 2:e tenor). Sångare till alla stämmor är välkomna. Varje termin har vi en större vårkonsert kring Valborg och julkonsert i början av december.

Har du några frågor om kören, kontakta då vår ordförande Jerker Solér mobil 0730 81 42 30, eller sekreterare Jan Garp, mobil 0739 02 24 79.

Några höjdpunkter från senaste åren...

2019

Julkonserter 7 december

Tillsammans med brasskvintetten Musica in Excelcis genomförde AK två välbesökta julkonserter, under ledning av Anders Ewaldz.

Jubileumskonsert

Den alltid lika vitala 100-åringen Akademiska Kören i Göteborg firade vidare med en höstig jubileumskonsert i Särö Kyrka den 26 oktober. Därefter firade kören vidare på egen hand med en övernattning på Särö hus. Anders Ewaldz dirigerade kören för första gången vid en konsert.

100 årsjubileum

En makalös jubileumskonsert med Akademiska Kören och gästkörerna Aarhus Studenter-Sangere och Studentersangforeningen i Bergen! Matts Johansson dirigerade.

Jubileumsvårkonsert

Lördagen den 27 april i Universitetets aula, Vasaparken

Traditionella vårsånger och andra guldkorn ur den rika manskörsrepertoaren. Vi konserterade tillsammans med Vier Brillen – ett gäng med glädje och humor.

Dirigent: Gunno Palmquist

2018

Julkonsert

Söndagen den 9 december 2018, klämde AK-tomtarna i för jul och fosterland i såväl traditionella julsånger som andra stämningsfulla och humoristiska inslag.

Det glimrade lite extra tack vare tenoren Gösta Zachrissons medverkan.

Nationaldagen

Den 6 juni firade vi Nationaldagen i Slottsskogen tillsammans med tusentals göteborgare vid ett framträdande vid Gräfsnäsgården.

Valborgskonsert på Stadsteatern

Den 30 april framträdde AK, tillsammans med sopranen Magdalena Walter Angerbjörn, på Stadsteatern. UTSÅLT!

Vårkonsert

Söndagen den 29 april, sjöng vi in våren tillsammans med våra gästartister Showgruppen Fröken Signe i Göteborgs universitets aula, Vasaparken.

Stort tack till fröknarna för energitillskottet!

2017

Besök i Århus

Kören besökte Århus den 29 september till 1 oktober. Vi genomförde en gemensam konsert med Aarhus Studentersangere på Helsingør Theater i Den Gamle By samt besökte Moesgaard Museum.

Vårkonsert

Vårkonsert lördag 6 maj 2017 med Martin Bagge och tema C M Bellman.

Sångarna i kören såg fram emot årets Vårkonsert. Vi sjöng olika arrangemang av C M Bellman. Vår gäst denna gång var en av Sveriges främsta Bellmantolkare - Martin Bagge. Han framförde sina särpräglade versioner i tidstypisk klädsel. Vi sjöng några nummer tillsammans och var för sig.

På programmet hade vi också arrangemang av Daniel Helldén. Dessa stycken dirigerades av Bodil Helldén.

Naturligtvis framförde vi också ett urval av våra älskade vårsånger.

Tidigare...

Sångarresa till Lützen och Prag

Akademiska Kören gav sig åter ut på sångarresa i november 2015. Den hade flera höjdpunkter, såsom en lyckad konsert i Pragkonservatoriets vackra konsertsal, och dessutom upplevde vi ett magiskt ögonblick efteråt då sångarna tog sig tillbaka till hotellet. "Kung Liljekonvalje" framfördes i en lång tunnelbanerulltrappa till kringresande Pragbors omåttliga förtjusning.

Under resans gång gjorde vi ytterligare framträdanden. Men, vi fick även vara med om festliga mottagningar, historiska nedslag och utflykter samt härlig sångargemenskap.

Vårkonserten

Vårkonserten 2015 med en touch av skotska toner

Akademiska Körens Vårkonsert 2015 var minnesvärd på många sätt! Ett skotskt tema med gästspel av The Murray Pipes & Drums, utsålda hus och i slutnumret 41 AK-sångare på scenen!

Det kan tyckas vara ett djärvt grepp att göra en konsert med AK och ett gäng som spelar

säckpipa och slår på trummor. En säckpipa låter mycket, på gränsen till öronbedövande i en inomhuslokal! Men satsningen föll väl ut, det kändes kul att göra en föreställning med detta oväntade inslag och även om konserten blev 1 tim 40 min lång upplevdes den inte för lång, åtminstone av de reaktioner vi fått oss till

livs! Att komplettera AK med spännande gäster är ett koncept att jobba vidare på!

AK fick mycket beröm för sina framföranden! Vad bra det låter när ni är så många, ni utvecklas hela tiden, ni låter bättre än någonsin, är axplock från publikreaktioner.

Sångarfest i Bergen

Sångarfest i Bergen 1-3 maj 2015

Akademiska Kören for på sångarresa till Bergen den 1 maj för att träffa Studentersangforeningen i Bergen, Brahe Djäkna från Åbor och Aarhus studentersangere för tre dagars sångarfest.